DE INNOVATOR IN VILT

Nevima
duurzaamheidsvisie

Om een bijdrage te leveren aan de verduurzaming van de maatschappij en om het voortbestaan van de onderneming op lange termijn te waarborgen heeft Nevima de volgende visie:
Nevima is een bedrijf waarin vilt veruit de belangrijkste grondstof is. Dat vilt kan organisch of synthetisch van oorsprong zijn. We streven ernaar om 100% van onze ingekochte grondstoffen uit de volgende bronnen te laten komen:

 1. Organisch en hernieuwbaar
  De eerste keus en belangrijkste duurzame eigenschap is dat het materiaal hernieuwbaar is. We kiezen er voor om materialen te gebruiken die van een onuitputtelijke bron komen. Voorbeelden zijn (geschoren) haar, wol en kokosvezels. Ons hout is niet alleen hernieuwbaar maar ook hergebruikt (spaanplaat).
  Als er vanwege prijs of prestatie van het materiaal een ander keuze gemaakt moet worden dan hebben we de secundaire voorkeur voor:

 2. Hergebruikt
  Vilt kan ook worden gemaakt van synthetische grondstoffen. Deze kunnen nieuw of eerder gebruikt zijn. We streven ernaar alleen vilten te gebruiken waarbij de vezels restproducten zijn van andere productieprocessen (zoals de tapijtindustrie) of die een eerder leven hebben gehad (bijvoorbeeld kleding of PET flessen).
  Het is mogelijk dat er niet voldoende hergebruikte grondstoffen beschikbaar zijn of niet de juiste prijs dan wel prestatie kunnen leveren. In dat geval kiezen we voor:

 3. Herbruikbaar
  Als laatste optie willen we gebruik maken van grondstoffen die weliswaar nieuw en van een uitputbare bron afkomstig zijn, maar wel weer opnieuw te gebruiken zijn. Nadat onze producten niet langer de functie vervullen waarvoor ze door ons zijn verkocht, moeten de materialen waaruit het product gemaakt is weer te scheiden zijn. Van de gescheiden onderdelen moeten weer nieuwe producten gemaakt kunnen worden.

Naast de grondstoffen voor onze producten hebben we te maken met hulpstoffen en andere materialen die de productie en handel ondersteunen. Voor deze stoffen, zoals bijvoorbeeld verpakkingsmateriaal, hanteren wij hetzelfde streven. Ook onze energiebronnen moeten duurzaam zijn. We maken gebruik van groene elektriciteit en groen gas. Dat alleen is niet voldoende. Jaarlijks onderzoeken wij of er kostenneutrale mogelijkheden zijn om het verbruik te verminderen. Alle nieuwe auto’s die voor de organisatie worden ingezet moeten tenminste het energielabel C hebben. Het heeft de voorkeur om deze volledig elektrisch of hybride te laten aandrijven.

Behalve een focus op de duurzame herkomst van grondstoffen, beschouwt Nevima duurzaam ook als een eenheid van tijd. Het gevolg hiervan is dat wij streven naar langdurige relaties met onze afnemers en leveranciers maar ook onze werknemers. Wij ontwikkelen en verkopen producten met een goede kwaliteit die daardoor een lange levensduur en hoge betrouwbaarheid hebben. Hierdoor zijn onze producten mogelijk op de korte, maar zeker op langere termijn voordelig. Voor onze werknemers zorgen we voor werkomstandigheden die het voor hen mogelijk maakt om met plezier en behoud van een goede gezondheid tot hun pensioen bij ons te kunnen blijven werken.